Yeni Teknolojiyi Çalışanlarınıza Nasıl Kabul Ettirirsiniz? - Voodoo RPA

by Gul Yuksel
3 sene ago
439 Views

Yeni Teknolojiyi çalışanlarınıza nasıl kabul ettirirsiniz

Yapılan bir araştırmaya göre üst düzey yöneticilerin çoğu pazarda rekabet edebilmek için dijital dönüşüme uyum sağlamaları gerektiğinin farkında. Özellikle de pandemi döneminden sonra hem kullanıcı hem de mecburiyetten dolayı çalışma şeklimiz dijitale daha çok bağımlı hale gelmeye başladı.

Fakat her şirketin bünyesi farklıdır ve yenilikler hemen hayata geçirilemeyebilir. Bunun en büyük sebebi yeniliğin uygulanmasından önce teknik ve hukuki altyapının değerlendiriliyor olmasına rağmen, insan faktörünün bazı durumlarda hesaba katılmıyor olmasıdır.

Siz de bir yönetici değil, bir lider olarak bu yeni uygulama ile çalışanlarınızın emeklerini daha verimli bir şekilde değerlendirmelerini sağlamak istiyorsanız, sizinle aynı safta durmalarını, sizi anlamalarını sağlamak durumundasınız.

Peki bu nasıl olacak?

Doğru teknolojiyi seçin

Piyasada çok güçlü teknolojik ürünler var. Hizmet verdikleri yelpazenin bütün ihtiyaçlarını en hızlı ve en kaliteli biçimde yerine getiren ürünler. Fakat bu teknolojideki gelişimleri herkes takip edemeyebilir. Güçlü programları öğrenmek elemanlarınızın daha fazla zamanını alabilir.

Elemanlarınızı ve kapasitelerini kimse sizden daha iyi tanıyamaz. Dolayısıyla bu durumu değerlendirmek de size düşüyor.  Bazen daha basit, daha kullanıcı dostu programları seçmek daha hızlı sonuçlar almanızı sağlayabilir.

Aksi halde anneannenize yeni plazma televizyonu nasıl kullanacağını anlatırken yaşadığınız duyguları elemanlarınıza bu yeni teknolojiyi anlatırken de yaşarsınız.

Neyse ki Voodoo RPA, kod gerektirmeyen ara yüzü sayesinde programın gücünden taviz vermeden kullanım kolaylığını sağlıyor.

 

Büyük resmi görmelerini sağlayın

Bazen sorun elemanlarınızın teknolojik bilgisi değil, alışageldikleri rutinlere olan bağlılıklarıdır. Halihazırda işe yaradığını her gün işe gittiğinde yüzlerce kere gördükleri çalışma sistemlerini bırakmak ve yeni teknolojilerle yeni maceralara atılmak çok da kolay değildir.

Eski sistem ne kadar yorucu, sıkıcı ve hataya açık olursa olsun, rutin konforludur ve bu rutinin dışına çıkmak insanda ister istemez bilinmezliğin verdiği korkuları uyandırır.

Fakat maalesef artık dünya böyle işlemiyor, dünya teknolojide yarışıyor. Ve yeni teknolojiyi efektif bir şekilde kullanmaya başlayan ilk şirket pazarda rakiplerinin önüne kolayca geçmeye başlıyor.

Eski teknolojileri kullanarak canınızı dişinize de taksanız rekabette lider konuma gelemeyebilirsiniz.

Bu gibi durumlarda en iyisi neden bu yeni teknolojiyi getirmek istediğinizi, nasıl bir ilerleme planladığınızı ve her bir elemanınıza bu yolda ne gibi görevler düştüğünü açıkça belirtmeniz gerekir. Ellerindeki yapboz parçaları elemanlarınıza anlamsız ve şekilsiz bir görevmiş gibi görünebilir, ama hepsi birleştikten sonra çıkacak tabloyu onlara gösterirseniz sizinle o hedefe doğru koşmaya can atacaklardır.

Eğitim verin

Yeni teknolojinin elemanlarınızın öğrenmesinde gereken zaman ve maliyet kesinlikle iş planlarınıza ve bütçelerinize yansıtılması gereken bir konudur. Eski teknolojiniz ne kadar eskiyse, teknolojik altyapınızdaki sıçrama da o kadar büyük olacağından, uyum sağlaması da bir o kadar zaman alacaktır.

Eğitimler mümkün olduğunca az öğrenciyle, bolca soru sorabilecekleri ortamlarda yapılmalıdır.

İlk Benimseyenleri Ödüllendirin

Pilot departman seçerek ya da değişim öncüsü elemanları tespit ederek bu yeniliğin uygulanamayacağına dair genel kanıyı kırabilirsiniz. Kariyerinde yükselmeye istekli yöneticiler ve teknolojinin kullanılmıyor olmasından halihazırda rahatsız olan genç jenerasyon çalışanlar sizin değişim avukatınız olmak için ilk adaylarınızdır.

İlk benimseyenler aynı zamanda arkadan gelenler için iyi birer kaynak olacak ve takıldıkları yerde soruları cevaplamaya müsait olacaklardır. Bu çalışanların başarıya ulaşmanızdaki katkılarından dolayı teşekkür etmeniz ve ödüllendirmeniz onların bu emeklerini karşılıksız bırakmamanız gerekir.

Adım adım hedefler koyun ve her adıma ulaştığınızda bunu kutlayın

Hiçbir değişim bir gecede olmaz. Hedefinize giden yolda aşmanız gereken kilometre taşlarını belirleyin ve elemanlarınıza bu hedefe ulaşmakta alacakları rolleri belirtin. Bu rolleri gerçekleştirdiklerinde de onları ödüllendirin.

Hızdaki artış, hata oranındaki azalma gibi yeni teknoloji uygulandığında yaşanan değişimi herkes ile paylaşın. Faydaları gördüklerinde benimsemekte daha da istekli olacaklardır.

Son Çare, Cezalandırma

Yukarıdaki her şeyi denediniz, fakat hala direnen elemanlarınız mı var? Maalesef bazen insanımız mecbur kalmadıkça yenilikleri benimseyemez. Pandemi döneminde torunlarının yüzünü görebilmek için yıllardır öğrenemediği görüntülü arama yapmayı öğrenen anneanneler gibi elemanlarınızın da bir şeyleri öğrenebilmesi için mecbur bırakılmak zorunda kalması gerekebilir. Satış elemanlarınıza “Sadece yeni sisteme yapılan girişler ile kotanızı tutturup tutturmadığınızı hesaplayacağız” derseniz, bir türlü öğrenmek istemeyen o elemanların, öğrenen arkadaşlarına başvurarak sonunda öğrenmeye çalışacaklarına emin olabilirsiniz.